Berco Training & Advies

Aangezien ik alle theorie rond gesprekken beheers en kan spelen word ik vaak gevraagd te coachen bij (lastige) gesprekken. Dit kan gaan over functioneringsgesprekken, slecht-nieuwsgesprekken, jaargesprekken, beoordelingsgesprekken en bijvoorbeeld feedback geven. Hierbij is het oefenen van het gesprek met een gesprekscoach een prima voorbereiding. Meestal is de theorie wel een keer aangeleerd, maar het dan op het juiste moment toepassen is best ingewikkeld. Oefenen helpt daarbij. Ik ben als geen ander in staat het gedrag van de gesprekspartner neer te zetten. Bovendien kan ik dan feedback geven over het gesprek en leren ander gedrag in te zetten om effectiever over te komen. Hieronder volgen een paar voorbeelden van zo'n oefengesprek:Sollicitatiegesprek:
Om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden kan ik je helpen met het gesprek. Ik leer je te verwoorden wat je wil zeggen en oefen dit met je in de rol van ondervrager. Alle lastige vragen die je kunt verwachten nemen we door. Dit om de kwaliteiten van jezelf te leren benoemen en toe te lichten. Je oefent hoe je je geschreven motivatie mondeling kan verwoorden.

Gespreksvoorbereiding voor een professioneel gesprek
Een gedegen voorbereiding op een professioneel gesprek vergroot de kans op succes. Het zorgt ervoor dat je professioneel blijft. Dat je de gesprekspunten behandelt die er toe doen. Dat je je niet verliest in emotionaliteit en over mogelijke valkuilen heen stapt. Het maakt dat je al met meeer vertrouwen aan het gesprek begint. Ik ga op de stoel van de gesprekspartner zitten om het gesprek zo realistisch mogelijk met je door te nemen. We bespreken de reacties en de effecten van je aanpak.
Dit kan zowel individueel als met een groep. De boodschap is steeds: hoe zeg ik dingen die ik lastig vind of moeilijk om uit te spreken.


Referenties: